Chia sjemenke su niskog glikemijskog indeksa i prirodno ne sadrže gluten, a konzumirati ih mogu i djeca. Imaju sposobnost geliranja u doticaju s tekućinom i sadrže tri esencijalna makronutrijenta: složene ugljikohidrate, zdrave masti i kvalitetne proteine.
Chia sjemenke izvor su proteina i vlakana, a svoju popularnost opravdavaju jer sadrže i:
antioksidanse
esencijalne masne kiseline (Omega-3 i Omega-6)
vitamine A, D, K, E
vitamine B1, B2 i B3
minerale: magnezij, fosfor, cink, mangan, kalcij, kalij, bakar
Blagog, neutralnog i ugodnog okusa i mirisa, chia sjemenke umiješane u bilo koju vrstu hrane ne mijenjaju njen okus. Preporučljivo je konzumirati ih prethodno natopljene minimalno 10 minuta. Tako mogu stajati satima, a može i preko noći.
Dodati ih možete u gotovo sva slatka i slana jela, idealne su kao dodatak mlijeku, jogurtu, frapeima i smoothijima.
Kod kuhanih jela preporuča ih se dodati pred sami kraj kuhanja kako ne bi izgubila svoja nutritivna svojstva.
Upotreba: preporučuje se 15-20g dnevno
Nutritivne vrijednosti:
Energetska vrijednost | 1825 kJ/436kcal |
Masti | 31,0 g |
od kojih zasićene masne kiseline | 3,0 g |
od kojih višestruko nezasićene masne kiseline | 22,8 g |
– linolna kiselina (omega 6) | 5,66 g |
– linolenska kiselina (omega 3) | 17,13 g |
Ugljikohidrati | 4,2 g |
od kojih šećeri | 1 g |
Vlakna | 37,0 g |
Bjelančevine | 20,0 g |